Over ons

Hoe het ontstond:

HMK Medical b.v. en HollandseMondKapjes.nl is een initiatief van het Haarlemse bedrijf BMS Auto- en Projectstoffering B.V.

Kort na de uitbraak van COVID-19 in Nederland werd BMS-directeur Sander Borchart door Nederlandse Spoorwegen gevraagd om mee te denken over de productie van katoenen mondkapjes voor het NS-personeel. Niet verwonderlijk, aangezien BMS als stoffeerder van huis uit is gespecialiseerd in de technieken en materialen die nodig zijn voor het maken van mondkapjes.

In de media is er de afgelopen tijd volop gespeculeerd over de mogelijke verplichtstelling van mondmaskers in het openbaar vervoer, in supermarkten en winkels en voor contactberoepen. Dit heeft geleid tot allerhande initiatieven voor import van mondmaskers uit Aziƫ, die vervolgens worden aangeboden op de Nederlandse markt.

Maar niet altijd zijn de motieven achter deze praktijken even integer. Voor Sander Borchart is het onbegrijpelijk dat Chinese mondkapjes in Nederland tegen woekerprijzen worden verkocht, en hij besloot om de mogelijkheden voor productie in eigen land te onderzoeken. In korte tijd formeerde hij een team van deskundigen.

Om niet langer afhankelijk te hoeven zijn van de import van mondmaskers vanuit landen buiten Nederland of de Europese Unie, begon BMS met HMK Medical B.V., dat net als BMS gevestigd is in Haarlem. Zorgvuldige marktverkenning en diverse kwaliteitsonderzoeken hebben geleid tot de beschikking over vier productielijnen. Dit betekent een productiecapaciteit van 2,4 miljoen mondmaskers per week.

Het gaat hierbij om chirurgische mondmaskers die zijn bedoeld voor medici en paramedici (type IIR), consumenten, reizigers in het openbaar vervoer, mensen met contactberoepen, luchtvaartmaatschappijen en iedereen die behoefte heeft aan deze extra vorm van bescherming.